Met de eBike veilig de winter door.

Met de eBike veilig de winter door.

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de fietspaden worden leger. Wanneer de winter voor de deur staat, bergen veel mensen hun fiets op in de kelder of de garage, om deze er pas in de lente weer uit te halen. Maar dat hoeft helemaal niet! Wie enkele belangrijke regels in acht neemt, kan ook in het koude jaargetijde een frisse neus halen op de fiets en komt met de eBike probleemloos de wintermaanden door.

 
De eBike winterklaar maken
In de winter is het natter, kouder en donkerder dan in de zomermaanden. Daarom is een complete wintercheck van de fiets, al dan niet met elektrisch aandrijvingssysteem, altijd raadzaam. Verlichting, remmen en versnellingen moeten vlekkeloos functioneren om op alle weersomstandigheden voorbereid te zijn. Vocht maakt voor een eBike niets uit, omdat de onderdelen tegen regen en spatwater beschermd zijn. Een neopreenhoes is eventueel het perfecte accessoire dat de accu beschermt tijdens rijden bij temperaturen onder nul.
 
De accu beschermen
De accu is het meest gevoelige onderdeel van de eBike. Bij lage temperaturen kan de capaciteit teruglopen, wat gevolgen heeft voor de actieradius. Bij gebruik in de winter, bij temperaturen onder de 10 graden, is het raadzaam de accu te verwijderen en bij kamertemperatuur op te slaan om pas kort voor vertrek weer in de eBike te plaatsen. Na afloop van de fietsrit moet de accu bij voorkeur binnen, bij een temperatuur tussen 15 en 20 graden worden bewaard. Bij het laden van de accu geldt hetzelfde: De lithium-ion-cellen moeten bij kamertemperatuur worden opgeladen.
 
eBiken bij sneeuw en ijs
Bij zeer ongunstige weersomstandigheden zoals ijzel of opgewaaide sneeuw moeten zowel eBikes als gewone fietsen rechtop blijven. In de winter is het raadzaam alleen op de fiets te stappen als u zich in staat acht onder de lastige omstandigheden te rijden. Anticiperend rijden is met name op met sneeuw of ijs bedekte wegen een eerste vereiste. eBikers moeten bij het wegrijden afzien van sterke motorondersteuning – bij het Bosch aandrijvingssysteem bijvoorbeeld de Turbo-modus –, omdat anders de wielen doorslippen en de grip kunnen verliezen.
 
Geschikte kleding
Als het gaat om kleding bij het fietsen hebben eBiker een groot voordeel: wanneer de temperatuur daalt en dikke winterkleding nodig is, gaan ze dankzij de elektrische ondersteuning niet zo snel transpireren. Daarmee neemt het gevaar van afkoeling af. Maar ook bij het eBiken zijn jacks met ademend vermogen nuttig; deze houden lichaamswarmte vast, maar laten lucht door en bieden een zekere mate van comfort. Op de fiets worden vingers heel snel koud, dus zijn handschoenen onmisbaar. Dunne voorhoofdsbanden en mutsen houden het hoofd warm en passen onder de helm, die ook in de winter zeker niet mag ontbreken. In het donkere jaargetijde is het ook zeer belangrijk om door andere verkeersdeelnemers goed te worden gezien. Daarvoor zijn lichtgekleurde kledingsstukken met reflectoren verkrijgbaar.
 
De eBike op de juiste manier stallen
eBikes kunnen ´s winters zowel binnen als buiten staan, zolang ze tegen sneeuw en regen beschermd zijn. Het is altijd raadzaam de fiets eerst te ontdoen van opgehoopt sneeuw voordat deze in de stalling gaat. Een garage of kelder is het beste. Wie zijn eBike onder de carport of in een onverwarmde schuur stalt, moet wel de accu verwijderen en bij kamertemperatuur opslaan. Accu´s van eBikes die de hele winter niet worden gebruikt, moeten ook worden verwijderd en met ongeveer 30 tot 60 procent laadcapaciteit op een droge, niet al te koude plaats worden bewaard. In tegenstelling tot enkele andere accu´s hoeven de Bosch PowerPacks tijdens de winterstop niet te worden bijgeladen – ongeacht de tijd dat de eBike niet wordt gebruikt. Wanneer u wilt weten hoe dit werkt met uw desbetreffende accu kunt u altijd de winkel bellen. 

Deze tekst is verkregen via Bosch ebike service.